Esther Bour

Discipline:
Schilderen, Tekenen en Bronsgieten.

Ik ben kunstenares. Ik ben kunstdocente voor het amateur- en reguliere onderwijs.
Ik geef workshops en cursussen voor particulieren, bedrijven, zorginstellingen en verzorg creatieve arrangementen voor verschillende Bed and Breakfasts.

Olieverfschilderijen
In het autonome werk van Esther Bour van de laatste drie jaar, dat een duidelijk autobiografische stempel draagt, staan twee onderwerpen centraal: de natuur en de vrouw, m.n. Esther Bour zelf. Als derde belangrijke element is echter ook de techniek niet te vergeten; vooral de olieverftechniek, die zij tot de grenzen van de mogelijkheden weet uit te buiten en waarin zij verrassende, experimentele resultaten bereikt.
Niet alleen het idee, dat ook de ondergrond van het schilderij een beeldelement kan zijn, zoals in het midden van de XIX. eeuw geformuleerd door Manet, maar ook het idee van de eenheid van kleur, zo kenmerkend voor de Oude Meesters van de XVII. eeuwse Barok, die hier door het doorschijnen van het linnen wordt teweeg gebracht, maken dit materiaalgebruik en deze techniek opmerkelijk.
In deze serie werken is ook het motief van de lelie te zien, deze zo symboolgeladen bloem, waarmee Gabriël aan Maria de geboorte van Jezus verkondigt, de bloem die staat voor schoonheid en zuiverheid. Esther Bour gaat het evenmin om een realistische uitbeelding van een bepaald bloemensoort, maar om samen met het symboolgehalte, vooral een decoratief element uit te werken, dat op een dessinachtige manier van weergeven herhaald in veel combinaties kan worden gebruikt.
Centraal echter staat de vrouw, de universele vrouw, boven iedere tijd en ruimte staand, hier weergegeven in een massieve, aardverbonden, emblematische vorm. Zij is opgenomen in de natuur, waaruit zij als met wortels haar levenskracht ontneemt; de vrouw met de natuur, in de natuur, is de natuur.

Het universele vrouwenbeeld.
Esther Bour
06 – 42527392

email: estherbour69@hotmail.com
website: http://www.kunstatelier-olieverfenmeer.nl
email: info@kunstatelier-olieverfenmeer.nl
website: http://www.apart-kunst.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.