6 februari – Cultuuravond West over Munch

Lezing over het werk van Edvard Munch door Luc Laudy.

 

In deze lezing zal Luc Laudy het leven en werk van Edvard Munch bespreken naar aanleiding van een expositie van Munch’s werk in K20 in Düsseldorf. Deze expositie loopt tot 1 maart 2020.

De grootste Noorse kunstenaar was zonder twijfel Edvard Munch (1863-1944). In zijn vroege werk werd Munch beïnvloed door de schilders van Gogh, Seurat en Gauguin. Hij werkt in de beginperiode rondom thema’s als liefde, dood, melancholie en eenzaamheid. Hij omschreef dat als zijn Levensfries; lijden door liefde. De werken in deze cyclus Levensfries weerspiegelen Munch’s gemoedstoestanden als wanhoop, jaloezie en ontgoocheling met ‘de schreeuw’ als hoogtepunt.

Munch’s werk verandert sterk als hij in 1908 terugkeert naar het platteland van Noorwegen. De onderwerpen in zijn werk ademen meer schoonheid en rust. Vooral landschappen en portretten tonen dan zijn grote begaafdheid als schilder.

De grote expositie in K20, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf is samengesteld door de Noorse schrijver en publicist Karl Ove Knausgård. Er zijn ook minder bekende schilderijen, beelden en grafiek te zien van Munch.

Cultuuravond West  wordt georganiseerd door Bewonersplatform Kerkrade-West, de Vrije Akademie en Werkplaats K. Locatie: Elbereveldstraat 105 in Kerkrade-West. Deur open vanaf 19.00 uur.  De lezing start om 19.30 uur. Entree: €2,50- incl. koffie/thee.
Meer informatie en eventuele aanmelding:
cultuuravondwest@gmail.com of via dhr. Wil Slangen 06-51419087.

The Scream – Edvard Munch