Cultuuravond West: Barcelona van Zafón en Gaudì

Op donderdag 14 juni vindt een lezing plaats door Doris Schillings over Barcelona en de schrijver Zafon. Tot enkele jaren geleden was een bezoek aan Barcelona vrijwel identiek aan Gaudi. Sinds de roman “De schaduw van de wind” van Carlos Ruiz Zafón is hierin verandering gekomen. Dit intrigerende werk leidt de lezer door een heel ander Barcelona. In deze roman, die met het helaas niet bestaande “Kerkhof der Vergeten Boeken” begint, voert de auteur de lezer langs bestaande en verzonnen bouwwerken. Hij leidt ons zowel door de oude gotische stad, nu gevangen in de beklemmende grauwheid van het Franco-regime, alsook door een stad van opkomende industrie en de weelde van de nouveaux riches. Hierbij volgt de lezer de hoofdpersonages enerzijds op zoek naar boeken en hun geheimzinnige auteur, anderzijds op zoek naar ontknopingen van geheime en tragische liefdesrelaties.

In de lezing zullen aan de hand van parken, paleizen en kerken deze twee gezichten van Barcelona worden getoond. Uit de roman van Zafón worden de parken van de Monte Tibidabo en de Montjuïc besproken, een poging gewaagd de villa van de familie Aldaya te identificeren en wordt de oude zeeliedenkerk Santa María del Mar besproken. Hier tegenover staan als ontwerpen van Gaudi het fantastische en kleurrijke ‘Parc Güell’; het paleis als ‘Gesamtkunstwerk’ van de ‘Casa Vicens’, waarin de bewoner slaaf wordt van het design van zijn huis; en natuurlijk de ‘Sagrada Familia’, de boetetempel, die symbool van de stad Barcelona is geworden en die hopelijk in 2026 zal worden voltooid.

Cultuuravond West  wordt georganiseerd door Bewonersplatform Kerkrade-West, de Vrije Academie en Werkplaats K. Locatie: Elbereveldstraat 105 in Kerkrade-West. Deur open vanaf 19.00 uur.  De lezing start om 19.30 uur. Entree: €2,50- incl. koffie/thee.
Voor vragen:
cultuuravondwest@gmail.com of via dhr. Wil Slangen 06-51419087.